ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ TASK FORCE ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

19 Ιουλίου 2012

Το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο  εκπροσωπήθηκε από την Α’ αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αφροδίτη Μπλέτα η οποία επισήμανε ότι ακριβώς, επειδή η αγορά της Κίνας είναι αχανής, είναι αναγκαία η ενοποίηση των  υπηρεσιών, των Οργανισμών και των Διευθύνσεων των Υπουργείων,  που αφορούν στο εξαγωγικό κομμάτι το οποίο σήμερα λειτουργεί διασκορπισμένο. Συγκεκριμένα, η κ. Αφροδίτη Μπλέτα τόνισε ότι είναι απαραίτητος ο κεντρικός σχεδιασμός πολιτικής εξαγωγών ώστε να δοθεί ενιαία λύση στην προώθησή τους ανάλογα με τους τομείς, που ζητά η αγορά της Κίνας αλλά και οι συγκεκριμένες περιοχές της Κίνας, όπου μπορεί η Ελλάδα να στοχεύσει. Για να γίνει αυτό πράξη, όπως τόνισε η εκπρόσωπος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, θα πρέπει να υπάρξει πληροφόρηση για την κινεζική αγορά προς τους Έλληνες εξαγωγείς και να αναπτυχθεί από ελληνικής πλευράς ο εξαγωγικός τομέας των υπηρεσιών,  που αναζητάει και χρειάζεται η Κίνα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πρέπει και μπορεί στα πλαίσια μιας συνολικής και στοχευμένης πολιτικής να αναπτύξει καινοτόμους εξαγωγικούς τομείς στις υπηρεσίες, όπου μπορεί η ίδια να έχει πρώτο λόγο και δεν υπερκαλύπτεται από άλλες χώρες. Αυτοί είναι οι τομείς της ναυτιλίας, των logistics, της τεχνογνωσίας, του design και του τουρισμού.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι  μετά από σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση, η Task Force θα προσφέρει στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια στον τομέα του Export Promotion (Προώθηση των Εξαγωγών) με την Ολλανδία να αναλαμβάνει το ρόλο του βασικού συμβούλου (domain leader). Στόχος είναι να δομηθεί μία ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και συντονισμένη πολιτική που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εθνικού brand, την ανασυγκρότηση των σχετιζόμενων φορέων του δημοσίου, την ανάπτυξη δικτύων διανομής κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός συμβουλευτικού Οργάνου μέλη του οποίου θα είναι τα διμερή Επιμελητήρια ώστε να επιλύονται άμεσα τα προβλήματα, που προκύπτουν και αφορούν στις ελληνικές εξαγωγές.

Σαγκάη

Νέα Υόρκη

Πεκίνο.

Αθήνα