GoinAthens Από την Eurobank/ Μέλος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου

08 Απριλίου 2016

Με σημαντικές συμμετοχές από 11 χώρες και περισσότερους από 100 Έλληνες εξαγωγείς ξεκίνησε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 το Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Συναντήσεων GoinAthens που διοργανώνει η Eurobank στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της Τράπεζας, GoInternational.

Η διοργάνωση του GoInAthens, συμπεριλαμβάνεται σε μία σειρά από ενέργειες μεγάλης κλίμακας με επίκεντρο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη του GoInternational που αποτέλεσε από το 2009 μία από τις πρωτοβουλίες του σημερινού Προέδρου του Δ.Σ της Eurobank, κ. Νίκου Καραμούζη με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Το GoInAthensτέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συν-διοργανώθηκε με:

• την οργανωτική φροντίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ),

• τη συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ),

Είναι η πρώτη επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιηθηκε στην Αθήνα και έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100 Έλληνες εξαγωγείς να έρθουν σε επαφή, στην έδρα τους, με περίπου 50 εξέχοντες διεθνείς buyers από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Περισσότερες από 1400 προκαθορισμένες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών (B2B), πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Στο forum που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο Διπλωματικών Αρχών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, των οποίων βασική αποστολή αποτελεί, η υποστήριξη και ενίσχυση των εξαγωγικών προσπαθειών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, στόχος μας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, η προβολή της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές ως χώρας παραγωγής και εξαγωγής ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές.

Μέσα στο 2016, προγραμματίζουμε σειρά επιχειρηματικών αποστολών και έχουν ήδη οριστεί τα χρονικά διαστήματα πραγματοποίησης για την Ιορδανία, Τυνησία, Ινδία, Σουηδία, Σερβία, Ν. Κορέα και αναμένονται λεπτομέρειες για Σαουδική Αραβία, Κένυα, Ρουμανία, Πολωνία, Λευκορωσία, Ιράν και ΝΑ Ασία.»

«Στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και την αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι επιβεβλημένο μέσω συγχωνεύσεων που θα ενθαρρύνει το τραπεζικό σύστημα ως βασικός πιστωτής βιώσιμων αλλά προβληματικών εταιρειών, να επιτευχθεί η δημιουργία μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν από ισχυρότερη θέση στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών» σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank θα υποστηρίξει, με συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση, εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών του κλάδου τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού μας είναι να στηρίζουμε σταθερά τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Δεν πιστεύουμε στον τραπεζικό πατερναλισμό. Η ιδέα ότι οι τράπεζες, ή οποιοσδήποτε άλλος κρατικός ή ιδιωτικός κεντρικός φορέας, ξέρει καλύτερα - και οι επιχειρήσεις πρέπει να τον ακολουθήσουν - ανήκει στο παρελθόν.

Η δική μας προτεραιότητα είστε εσείς, οι πελάτες μας. Όλες μας οι πρωτοβουλίες, όλες μας οι συνεργασίες χτίζονται γύρω από αυτή την κεντρική αντίληψη. Δεν στοχεύουμε να σας υποδείξουμε τι να κάνετε και τι να αποφύγετε. Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα σας, όμως, και συμβουλευτικά και χρηματοδοτικά γιατί πιστεύουμε στις δυνάμεις, στη δημιουργικότητα, στην ευφυΐα της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Μέσα από την προτεραιότητα στους πελάτες μας και τη στήριξη των δικών σας πρωτοβουλιών πιστεύουμε πως μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση έχει ανάγκη μία ισχυρή Αλυσίδα Εξωστρέφειας που να διαπερνά τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την επίσημη πολιτεία. Το GoInternational αρχικά και το GoInAthens αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα ενός ΣΔΙΤΤ διεθνοποίησης, μίας σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού και Τραπεζικού Τομέα» είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Την έναρξη των εργασιών του forum κήρυξε ο Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής της Eurobank, κ. Κώστας Βασιλείου, ο οποίος, εστιάζοντας στη μεγάλη συμμετοχή, ανέφερε ότι «η ανταπόκριση αυτή, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας στη χώρα μας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα για τις προοπτικές της οικονομίας μας, καταδεικνύοντας ότι παρά την κρίση, υπάρχει γόνιμο έδαφος για ουσιαστικές προσπάθειες».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας, κ. Πλάτων Μονοκρούσος, παρουσίασε ανάλυση για την ελληνική οικονομία με θέμα: «Μακροοικονομικές προοπτικές, εξαγωγικές επιδόσεις και τι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας».

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, και του προέδρου Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Κυριάκου Λουφάκη, ενώ εκ μέρους των buyers στο πάνελ συμμετείχε ο κ. Ευαγόρας Μαυρομάτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της LaTableMediterane'e, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εστίασης της Γαλλίας.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσία και η τοποθέτηση της αναπληρώτριας αντιπροέδρου του ομίλου Hongdaxingye WeiLiu, που εκπροσώπησε στο GoInAthens της προαναφερόμενης εταιρείας που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας. Η WeiLiu προανήγγειλε ότι στις αρχές Ιουνίου στην πόλη Γκουανγκζού της Ν. Κίνας, των 14 εκατ. κατοίκων, θα φιλοξενηθεί η πρώτη εβδομάδα ελληνικών προϊόντων.


 Ο Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης πλην των σημαντικών συναντήσεων που πραγματοποίησε με τους εκπροσώπους της Eurobank και τους φορείς που συμμετείχαν στη διοργάνωση, πραγματοποίησε και συνάντηση με την κα WeiLiu η οποία και τον ενημέρωσε περαιτέρω για τη δραστηριότητα της Έκθεσης. Ομοίως, η κα WeiLiu πραγματοποίησε επικοινωνία και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.

Σαγκάη

Νέα Υόρκη

Πεκίνο.

Αθήνα