Δελτίο Τύπου – Εκδήλωση για την Προώθηση της 131ης CANTON FAIR στην Ελλάδα

Δελτίο Τύπου

Εκδήλωση για την Προώθηση της 131ης CANTON FAIR στην Ελλάδα

Το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπορίου Εξωτερικού της Κίνας (China Foreign Trade Center) πραγματοποίησε Διαδικτυακό Συνέδριο για την προώθηση της Canton Fair στην Ελλάδα, στις 18 Απριλίου.

Η μεγαλύτερη Έκθεση Εισαγωγών και Εξαγωγών της Κίνας, γνωστή και ως Canton Fair, εγκαθιδρύθηκε το 1957. Συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) και της Λαϊκής Κυβέρνησης της επαρχίας Γκουανγκζού (Guangzhou), συντονίζεται από το Κέντρο Εμπορίου Εξωτερικού της Κίνας και πραγματοποιείται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο στο Γκουανγκζού (Guangzhou) της Κίνας. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο διεθνές εμπορικό γεγονός με τη μακροβιότερη ιστορία, τη μεγαλύτερη κλίμακα, την πιο ολοκληρωμένη ποικιλία εκθεμάτων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή αγοραστών, την πιο ευρεία γεωγραφική κατανομή αγοραστών και τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Κίνα.

Στη διαδικτυακή έκθεση  νέα πεδία ενεργειών, δυνατότητα εύρεσης πιθανών συνεργατών προσφέρονται για τους εξής τομείς:

ηλεκτρονικές και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, εξοπλισμός φωτισμού, οχήματα και ανταλλακτικά, μηχανήματα, ενέργεια και πόροι, χημικά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, καταναλωτικά είδη, δώρα, διακόσμηση σπιτιού, είδη γραφείου, θήκες και τσάντες, ιατρικές συσκευές και προϊόντα υγείας, τρόφιμα, υποδήματα, υφάσματα και ενδύματα.

Στο Online Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου,  του China Foreign Trade Center (Κέντρο Εμπορίου Εξωτερικού της Κίνας) καθώς και ελληνικές επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Ξηραδάκης που με την εμπειρία του συνετέλεσε στην άρτια διεξαγωγή του προγράμματος. Αρχικά, ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους ευχαρίστησε θερμά για τη συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στην Εικοσιπεντάχρονη Άριστη συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Canton Fair, η οποία πρόσφατα ανανεώθηκε με το China Foreign Trade Center, με στόχο να αναπτυχθούν στο παρόν και στο μέλλον, περισσότερο οι δράσεις των δύο φορέων και να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των 2 λαών. Επιπλέον, υπογράμμισε τη μεγάλη σπουδαιότητα της Διαδικτυακής Έκθεσης για την ενίσχυση του ηλεκτρονικού Διμερούς εμπορίου.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Γιαννίδης, παρουσίασε την ομιλία του σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας και παρέθεσε ορισμένα στοιχεία σχετικά με την οικονομία . Συγκεκριμένα, τόνισε ότι για την είσοδό των Ελλήνων στην κινεζική αγορά απαιτείται σοβαρότητα, επαρκής διάθεση πόρων, μακροχρόνια προοπτική, δημιουργία προσωπικών σχέσεων εμπιστοσύνης, αποβολή νοοτροπίας εύκολου και γρήγορου κέρδους αλλά και προσοχή διότι πέραν από ενδεχόμενες ευκαιρίες, ελλοχεύουν και αρκετοί κίνδυνοι. Αντίστοιχα οι Κινέζοι επενδυτές, τουρίστες και εν δυνάμει κάτοικοι στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, σοβαρότητα, εντιμότητα, φιλόξενο πνεύμα και διάθεση γνωριμίας με την κουλτούρα τους. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο πλάνο της κινεζικής κυβέρνησης, να δοθεί έμφαση στη βελτίωση των υποδομών,  στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου εντός και εκτός συνόρων και στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, με στόχο να γίνουν εθνικοί εμπορικοί κανονισμοί, σωστή επίβλεψη και σύνδεση εθνικών με διεθνών προτύπων.

Έπειτα, το Μέλος του Δ.Σ. κ. Νικόλαος Τούντας αναφέρθηκε στην εμπειρία του από τη συμμετοχή του  στις πρώτες επιχειρηματικές αποστολές, αρχικά ως μέλος της αποστολής και αργότερα ως συνοδός των επιχειρηματιών  και εκπρόσωπος του Ε.Κ.Ε.Β.Ε  σε επιχειρηματικές συναντήσεις αλλά και σε συναντήσεις με επιμελητήρια από  την Κίνα κατά την διάρκεια της έκθεσης. Μάλιστα, όπως ανέφερε η συγκεκριμένη έκθεση δε συγκρίνεται με καμία άλλη στον κόσμο σε μέγεθος κι επιλογές προϊόντων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης της Καντόνα, μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο και να δημιουργήσει νέες επαγγελματικές σχέσεις, μια και τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και ξένων επιχειρήσεων.

Κατόπιν, ο εκπρόσωπος του China Foreign Trade Center Mr Jackie Han, ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για την άψογη συνεργασία και στη συνέχεια, παρουσίασε τις δυνατότητες που προσφέρει η Έκθεση στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και τα προνόμια που διαθέτουν τα μέλη του Επιμελητηρίου, ως συμμετέχοντες στη VIP πλατφόρμα.