Η Βράβευση του ΕΚΕΒΕ κατά την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λ.Δ. της Κίνας

Την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λ.Δ. της Κίνας γιόρτασε στις 23/09/2019, με την καθιερωμένη δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η κινεζική πρεσβεία στην Ελλάδα. Τους δεσμούς Αθήνας και Πεκίνου, αλλά και τη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, εξέφρασαν σε χαιρετισμούς που απηύθυναν κατά σειρά η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα Mrs Zhang Qiyue και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, μίλησε για τον σεβασμό που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον πολιτισμό της Κίνας, «τον άλλο μεγάλο πολιτισμό του πλανήτη μας», όπως είπε, τις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών «που έχουν οικοδομήσει μια πραγματικά δυνατή φιλία», τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει ο κινεζικός λαός τα τελευταία 70 χρόνια κάνοντας τη χώρα τους μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο και στο «κοινό μέλλον» των δύο χωρών. Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα και τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε από κοινού πραγματοποιήσει πολλές ιστορίες επιτυχίας. Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι μια από τις ιστορίες επιτυχίας» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε κάλεσμα στην Κίνα για περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα στα τέλη Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως όραμά του είναι να οικοδομήσει ακόμα πιο ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Καταληκτικά, εξέφρασε την ευχή τα 70 επόμενα χρόνια να είναι για την Κίνα ακόμα καλύτερα και οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι ακόμα καλύτερες.

Από τη μεριά της, η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα Mrs Zhang Qiyue χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και έκανε λόγο για μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις. «Η Κίνα προσδίδει υψηλή σημασία στην προώθηση των σχέσεων με την Ελλάδα. Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν έμπιστο και διαχρονικό φίλο και έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό εταίρο. Οι σχέσεις μας βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό και σε παρόμοιες αξίες, απόψεις, πολιτισμό και παράδοση» ανέφερε ειδικότερα η Κινέζα πρέσβειρα στέλνοντας το μήνυμα «ας ανανεώσουμε τη δέσμευση μας και να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον σημερινό παγκόσμιο ρόλο της Κίνας. «Η Κίνα όπως η Ελλάδα είναι μια αρχαία χώρα με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό. Ωστόσο είναι επίσης νέα, καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνα ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίας η Κίνα πέρασε τεράστιες αλλαγές. Μετασχηματίστηκε από τις πιο υποανάπτυκτες και φτωχές χώρες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σήμερα η Κίνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης»

Στην εθνική εορτή της Κίνας που ξεκίνησε με την ερμηνεία των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος. Επίσης, παραβρέθηκαν πολλοί Υπουργοί καθώς και εκπρόσωποι από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και διπλωματικό κόσμο.

Κατά την διάρκεια των εορτασμών η Κινέζα Πρέσβειρα απένειμε τα βραβεία Ελληνοκινεζικής Φιλιάς (China Greece Friendship Award) για την προσφορά στις διμερείς σχέσεις στους εξής: στον Σύνδεσμο Ελλάδας-Κίνας, στην Περιφέρεια Κρήτης, στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, στο Ελληνοκινεζικό Εμπορικό, Τουριστικό & Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ΕΚΕΒΕ), στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στην Επιτροπή Μεσογείου του Κινέζικου Νηογνώμονα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Ακρόπολης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΒΕ κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης κατά την παραλαβή του βραβείου είπε «Μας τιμά ιδιαίτερα η αποψινή βράβευση, ως αναγνώριση των επί 25ετίας προσπαθειών μας και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε έτσι και καλύτερα και τα επόμενα χρόνια!»

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με κινεζικά μουσικοχορευτικά δρώμενα και χρόνο για προσωπικές επαφές των παρευρισκομένων.