ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. YANG JIECHI

 

Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Yang Jiechi (Γιανγκ Γετσί) , μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τους δύο λαούς ενώνουν ειλικρινείς σχέσεις, που αποκτούν στρατηγικά χαρακτηριστικά, ειδικά στα ζητήματα επενδύσεων, εμπορίου και τουρισμού και το μέλλον τους διαγράφεται πιο αισιόδοξο και πιο φωτεινό.

Ο κ. Yang Jiechi ανέφερε ότι από την πλευρά τους δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία με την ελληνική πλευρά στον κοινό αγώνα εναντίον της επιδημίας και ότι υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην προσπάθεια αυτή.

Επιπλέον, τόνισε ότι στόχος τους αποτελεί η προώθηση της περαιτέρω εντατικοποίησης της συνολικής στρατηγικής της εταιρικής σχέσης Κίνας – Ελλάδας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ανταλλαγές των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της επιστήμης και οι πολιτιστικές ανταλλαγές, προχωρούν ομαλά και εξερευνούν τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών αυτών.

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι διμερείς συνεργασίες είναι προς όφελος των δύο λαών, με σημαντικό έργο-πρότυπο, την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά.

Τέλος, δήλωσε ότι είναι πρόθυμοι να εισάγουν όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα και να προσελκύσουν όλο και περισσότερους Έλληνες επενδυτές να επενδύσουν στην Κίνα. Και αντίστοιχα ενθαρρύνουν τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης του Πρωθυπουργού, ο κ. Γεώργιος Ξηραδάκης, Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου (ΕΚΕΒΕ), παρείχε συνέντευξη στον Κινέζικο κολοσσό των Μέσων Επικοινωνίας «Shanghai Media Group» που διαχειρίζεται 17 τηλεοπτικούς σταθμούς και μεγάλο αριθμό ΜΜΕ στην αχανή χώρα και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Αναμφισβήτητα η agenda της συνάντησης των δυο μερών ήταν η διερεύνηση της ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών κυρίως σχέσεων των δύο χωρών και η αναπλήρωση όλων των καθυστερήσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο κ. Yang Jiechi επισκέφθηκε την Ελλάδα για να εξερευνήσει και να προωθήσει τις σημαντικές συμφωνίες που κατέληξαν οι επισκέψεις του Προέδρου Xi στην Ελλάδα και του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Σανγκάη την περασμένη χρονιά. Είναι η πρώτη φορά που οι γεωπολιτικές συνθήκες επηρέασαν σε έναν τόσο μεγάλο βαθμό τον συγκεκριμένο διάλογο και την agenda της συνάντησης. Ο ρόλος και η θέση της ΛΔ της Κίνας στα εθνικά και στρατηγικά ζητήματα είναι βέβαιον ότι επηρεάζει και την πορεία των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων και αυτό το είδαμε ξεκάθαρα σήμερα μέσω της παρέκκλισης της συζήτησης. Η συνάντηση φαίνεται να ήταν φιλική και ειλικρινής αλλά ξέφυγε από τα καθιερωμένα.
Περιττό να πούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μεταβάλλει την έντονη επιθυμία των ελληνικών επιχειρήσεων να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τις κινέζικες επιχειρήσεις και το αντίστροφο. Με το άκουσμα της διμερούς αυτής υψηλού επιπέδου συνάντησης πολλές προσδοκίες δημιουργήθηκαν για την περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών κινήσεων. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες στον τρόπο αντιμετώπισης της επέκτασης των έργων στο λιμάνι του Πειραιά καθώς επίσης και την ανάπτυξη διμερών επιχειρηματικών σχεδίων (Ενέργεια, Ναυπηγοεπισκευή, Τουρισμός/Κρουαζιέρα, Εμπόριο Μεταφορές και Logistics)».

Μπορείτε να δείτε τη σχετική δημοσίευση στο link:
http://m.kankanews.com/n/1_9512798.html

 Αφήστε μια απάντηση