Διαλέξεις γύρω από τον κινεζικό πολιτισμό από το Μουσείο Ηρακλειδών

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 Με αφορμή την ανταλλαγή των εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας σε Αθήνα και Πεκίνο το 2017, Έτος φιλίας Ελλάδας-Κίνας, σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει δύο διαλέξεις γύρω από τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό. Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τρίτη 9 Μαΐου, 19.00

«Μερικές συγκρίσεις μυθολογίας και φιλοσοφίας στην κινεζική και την ελληνική αρχαιότητα»

Ομιλητής: Θεοδόσης Τάσιος, ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π

 

Η διάλεξη ξεκινά με το σινικό μύθο των Τριών Ηγεμόνων, ο οποίος αναφέρεται στη δημιουργία του κόσμου και στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας μέχρι το πέρας της νομαδικής/συλλεκτικής περιόδου. Μνημονεύονται αντίστοιχα ελληνικά ανάλογα. Κατόπιν η διάλεξη αναφέρεται στο σινικό μύθο των Πέντε Αυτοκρατόρων και τη σταδιακή ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού – με έμφαση στην κινεζική τεχνολογία, αλλά και στον ρυθμιστικό ρόλο του Ουρανού. Δίδονται τα αρχαιοελληνικά ανάλογα μυθικά και ιστορικά δεδομένα. Η διάλεξη καταλήγει με τη σύγκριση της Αριστοτελικής Μεσότητος και του κινέζικου δόγματος του Chung-Yung.

 

Τετάρτη 31 Μαΐου, 19.00

«Γη, αέρας, νερό και φωτιά: Η τεχνολογία της κεραμικής στην Κίνα»

Ομιλητής: Γιώργης Μαγγίνης, Διδάκτωρ αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης (Σινολόγος)

 

Από την αυγή του πολιτισμού στην Κίνα, η τέχνη της κεραμικής υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πεδία δημιουργικότητας και τεχνικής καινοτομίας. Η πολιτική ενοποίηση των βασιλείων της χώρας υπό τον αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ κατά τον όψιμο 3ο αι. π.Χ., η οποία σημαίνει την απαρχή της αυτοκρατορικής Κίνας, αντιπροσωπεύεται από το αρχαιότερο παράδειγμα μαζικής παραγωγής κεραμικών στην ανθρώπινη ιστορία, τον περίφημο «πήλινο στρατό». Οι φυσικοί πόροι, οι επενδύσεις της αυτοκρατορικής διοίκησης, η αδιάπτωτη συνέχεια παραγωγής αλλά και η προσαρμοστικότητα των κεραμέων επέτρεψαν στα προϊόντα εκατοντάδων εργαστηρίων να κατακτήσουν τις αγορές της Μέσης και Εγγύς Ανατολής από τον 8ο αιώνα μ.Χ., ενθαρρύνοντας την τεχνική εξειδίκευση και την αισθητική εκλέπτυνση των περιόδων Σουνγκ (10ος-13ος αι.), Τζιν (12ος-13ος αι.), Γιουάν (13ος-14ος αι.) και Μινγκ (14ος-17ος αι.). Η διάλεξη αυτή θα καλύψει θέματα τεχνολογικά (υλικά κεραμικών, εφυαλώσεις, τεχνικές διακόσμησης, όπτηση) και ιστορικά (κοινωνία και εμπόριο) μέσα από παραδείγματα της συλλογής κινεζικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στα δυο κτίριά του (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του ΜΕΤΚ από το Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιανουάριο 2018, ενώ από τον Οκτώβριο 2017 έως και το Μάρτιο 2018, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο την έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων», σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και με επιστημονικό σύμβουλο τον Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ, Θεοδόση Π. Τάσιο.

Οι εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.

 

 Αφήστε μια απάντηση