NEWSLETTER HCCI WEBINAR

Το πρώτο HCCI Webinar με τίτλο «Ελληνοκινεζικές εμπορικές σχέσεις- Ευκαιρίες και Προκλήσεις μετά τον Covid-19» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου στέφθηκε με επιτυχία. Αφορμή του Webinar ήταν η επέτειος των 48 ετών από την σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και την επέτειο των 25 ετών από την ίδρυση του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου εγκαινιάζοντας έτσι την νέα ψηφιακή εποχή.

Τιμώμενο πρόσωπο και κύρια ομιλήτρια ήταν η Πρέσβης της Λ.Δ.Κ. Κα Ζανγκ Κιουέ. Τιμώμενοι ομιλητές ήταν ο Κος Γρηγόρης Δημητριάδης Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Κος Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Κος Γιώργος Πατέρας Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Κος Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος του FedHATTA, ο Κος Ανδρέας Ποταμιάνος Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, ο Κος Δημήτρης Μαθιός Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά. Μας τίμησαν συμμετέχοντας στην συζήτηση ο Πρέσβης της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Πεκίνο Κος Γιώργος Ηλιόπουλος και ο εφοπλιστής Κος Γιώργος Προκοπίου με σημεία αναφοράς στην Κινεζική αγορά.
Συντονιστής του Webinar ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΕ Κος Γιώργος Ξηραδάκης, που με την εμπειρία του συνετέλεσε στην άρτια διεξαγωγή του προγράμματος.
Ο Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου Κος Κωνσταντίνος Γιαννίδης καλωσόρισε τους τιμώμενους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στην επέτειο των 48 ετών της σύναψης Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Κίνας και στην επέτειο των 25 ετών από την ίδρυση του Επιμελητηρίου και ευχήθηκε για την ακόμα περισσότερη ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο λαών.
Η Πρέσβης της Λ.Δ.Κ. Κα Ζανγκ Κιουέ στο λόγο της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος της Κίνας εσωτερικά είναι να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να εξαλείψει τα ακραία επίπεδα φτώχιας. Αναφέρθηκε σε 5 πυλώνες και αυτοί είναι τα Big Data, το Live Streaming, το IOT, το 5G, το UHV power transmission, ενώ ανακοίνωσε ότι το 2021 θα υπάρξει κύμα επενδύσεων, αλλά επιθυμεί οι Κινέζοι επενδυτές να έχουν αντικειμενική μεταχείριση. Μεταξύ άλλων επισήμανε την σημαντικότητα του One Belt One Road, την επιτυχία του λιμανιού του Πειραιά να ανέλθει στην 25η θέση παγκοσμίως, την αναγκαιότητα του E-Commerce και ότι πρέπει οι δυο λαοί να συνεργαστούν ακόμη στενότερα για να πάμε όλοι μαζί μπροστά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. Εξωστρέφειας του ΥΠ.ΕΞ., κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, τονίζοντας αρχικά τις αρμονικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και την αγαστή συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την εξασφάλιση από την Κίνα σημαντικού όγκου υγειονομικού υλικού για το ΕΣΥ.
’‘Πρέπει τώρα να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο του lockdown και να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως είναι ο στρατηγικός διάλογος ΕΕ-Κίνας, η πρωτοβουλία 17+ 1, η επιτυχής ολοκλήρωση σχεδίων για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, το περαιτέρω άνοιγμα υγειονομικών και φυτο-υγειονομικών πρωτοκόλλων για πρόσβαση στην αγορά, η προώθηση του ελληνικού κρασιού και άλλων αγαθών, η επανέναρξη των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών‘’, τόνισε ακόμη ο κ. Δημητριάδης.

Ο Πρέσβης Κος Γιώργος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην Ελλάδα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τον Τουρισμό, ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα παραγωγής της οικονομίας μας. Αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για τους κινέζους επενδυτές και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξουν κινεζικές επενδύσεις στην παραγωγή, τον αγροτικό τομέα, την υγεία, τις ανθρώπινες επιστήμες διότι η Ελλάδα έχει τα κατάλληλα εργαλεία.

Στον λόγο του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Κος Βασίλης Κορκίδης πρότεινε να αυξηθεί ο όγκος των παραγγελιών προς τους Κινέζους παραγωγούς και αντιστοίχως η κινεζική πλευρά να μειώσει τις τιμές έτσι ώστε μέσω της αύξησης παραγγελιών να υπάρχει μεγαλύτερη έκπτωση σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αναφέρθηκε επίσης στην Διμερή συμφωνία του Οκτωβρίου του 2019 σχετικά με την Κινεζική οδηγία 172/2019 για τις συντηρήσεις και τα τεστ στα πλοία. Κλείνοντας εξέφρασε την επιθυμία το «Κεφάλι του Δράκου» του Νέου Δρόμου Του Μεταξιού πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς και πέραν αυτού ότι η Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά είναι Covid-19 free, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα τους.

Ο Πρόεδρος του ΝΕΕ Κος Γιώργος Πατέρας έκανε αναφορά στα κοινά ιστορικά σημεία των δύο λαών, στην κοινή κουλτούρα του εμπορίου και στις συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μας. Δήλωσε ικανοποιημένος από τα κινεζικά ναυπηγεία και πως ανταποκρίνονται επάξια στις απαιτήσεις των πλοιοκτητών, Τόνισε την σημαντικότητα της συνεργασίας με την Cosco και τα οφέλη αυτής καθώς το Εμπορικό λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει το πρώτο στην Μεσόγειο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ενώ αναφορικά με την κρουαζιέρα είπε για το Cruise Terminal και τα υπόλοιπα παράλληλα πλάνα. Κλείνοντας εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα ο μόνος τρόπος να ανακάμψουμε είναι με συνεργασίες και η συνεργασία με την Κίνα είναι επιτυχημένη και θα συνεχίσει εκθετικά.

Ο Πρόεδρος του FedHATTA Κος Λύσανδρος Τσιλίδης στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να γίνουν πιο εύκολες οι διαδικασίες έκδοσης Βίζας. Να υπάρξει η δυνατότητα οδήγησης στους Κινέζους τουρίστες έτσι ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους. Αναφέρθηκε επίσης στην επενδυτική ευκαιρία των κινέζων να επενδύσουν στον τουριστικό κλάδο μέσω κρουαζιερόπλοιων στις ελληνικές θάλασσες.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός έθιξε την πολιτική της Κίνας να περιορίσει, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων στις οικονομίες, τον διεθνή επενδυτικό της προγραμματισμό μέχρι να αποσαφηνιστούν τα όρια της διεθνούς ύφεσης και οι προοπτικές της πανδημίας. Ο κ. Μαθιός είπε συγκεκριμένα, ότι η επενδυτική δράση της Κίνας στην Ελλάδα είναι περισσότερο από αναγκαία αυτή την εποχή και επεσήμανε προς την πρέσβειρα της Κίνας την ανάγκη να μην χαλαρώσει ο ρυθμός των προγραμματισμένων σχεδίων δράσεων της φίλης χώρας Κίνας προς την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Κος Ανδρέας Ποταμιάνος με την πολυετή εμπειρία του στα Ελληνοκινεζικά θέματα αναφέρθηκε στην 48 επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Κίνας ενώ τόνισε την σημαντικότητα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Πρέσβειρας Κας Ζανγκ Κιουέ για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ειδικά εν μέσω πανδημίας. Δήλωσε την ανάγκη για συσπείρωση όλων έτσι ώστε να εκκινήσει πάλι τόσο η παγκόσμια όσο και η εγχώρια αγορά.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο εφοπλιστής Κος Γιώργος Προκοπίου με ευχές για τις επετείους των διπλωματικών σχέσεων και της ίδρυσης του ΕΚΕΒΕ, ευχαρίστησε την Πρέσβη για την ευγενική προσφορά της Κίνας σε ιατρικό εξοπλισμό δείχνοντας έτσι την πίστη της κινεζικής πλευράς στις σχέσεις των δύο χωρών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι καλές φιλίες προκύπτουν από το Doing business καθώς η εμπιστοσύνη και οι αποστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο. Επεσήμανε το πως η ηγεσία μιας χώρας εμπνέει και μπορεί να την μετατρέψει σε έναν από τους κύριους παίχτες της αγοράς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Έκανε προσωπική αναφορά στο πως από σκεπτικός στο να επενδύσει στην Κίνα 9 χρόνια πριν, έφτασε να έχει υλοποιήσει επενδύσεις, και να τρέχουν άλλες, που αγγίζουν συνολικά τα 4.2 Δις δολάρια. Αναφέρθηκε στις βάσεις αυτής της φιλίας όπως το διατύπωσε ο Πρόεδρος Ζι της Κίνας στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, χαιρέτησε την πρωτοβουλία OBOR και τα οφέλη αυτής καθώς ανέπτυξε και σοβαρά θέματα όπως το μεταναστευτικό, τους πρόσφυγες και την σημασία της αλληλεγγύης και των επενδύσεων στην καλυτέρευση του βιοτικού επίπεδου του κόσμου για ένα καλύτερο αύριο.

Σύντομα θα αναρτηθεί και το βίντεο του Webinar στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου.Αφήστε μια απάντηση